maandag 22 februari 2010

U vraagt, wij draaien

Het is bijna zover.
Nog enkele weken en we maken in levende lijve kennis met Budapest.
Een historische Europese hoofdstad (van Hongarije) bestaande uit voormalig Buda en Pest,
gescheiden van elkaar door de Donau.

Ik ga even dieper ingaan op de eetgewoonten van Budapest.
Specifieker nog, op de drankgewoonten.
Maak kennis met Pálinka. Het is de Schotse whisky,
het Belgische bier, de Franse wijn, het Indiaanse vuurwater,...
Pálinka, het Hongaarse aperitiefje.
Het is een sterkedrank en wordt vooral gestookt uit appels, pruimen, peren, abrikozen,...
Hongarije telt meer dan 600 stokerijen, industriëel gestookte Pálinka komt hoogstwaarschijnlijk uit de stad Kecskemét. Pálinka heeft veel weg van de Nederlandse jenever, maar heeft een hoger alcoholpercentage en is sterker van smaak. Authentieke Pálinka vereist minimum 37,5 procent alcohol en wordt gestookt met inheems fruit.
In de 16de eeuw werd Pálinka gebruikt als medicijn.
Het hoge alcoholpercentage is goed voor de spijsvertering. Wat toen heel handig was, wetend dat men er gewoon was om ongezond te eten.

Pálinka is er zelfs zo populair dat het zijn eigen festival kreeg.
Een joods festival waarbij er wordt geproefd van honderden soorten Pálinka.
Ook wordt er het verschil aangetoond tussen Pálinka enkel bestaande uit fruit (traditionele) en Pálinka met additieven.

Egéségedre! (santé!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten